Loading...
Ο σκύλος μου δεν θέλει να είναι κοντά σε άλλους σκύλους

Ο σκύλος μου δεν θέλει να είναι κοντά σε άλλους σκύλους

Όλοι οι σκύλοι δεν αισθάνονται το ίδιο καλά γύρω από άλλους σκύλους. Κάποιοι περνάνε υπέροχα παίζοντας με κάποιον άλλο σε ένα πάρκο, όμως υπάρχουν και πολλοί που δεν αισθάνονται άνετα σε μια τέτοια κατάσταση. Μπορεί να προτιμούν τη συντροφιά του ιδιοκτήτη τους και μια βόλτα με αυτόν και αυτό δεν είναι κάτι κακό. Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, όπως συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους. Δεν είναι δίκαιο να έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από όλους, ούτε να περιμένουμε να τους αρέσουν τα ίδια πράγματα. 

Η πίεση για να παίξει ένας σκύλος με κάποιον άλλο.

Ένας συχνός προβληματισμός πολλών ιδιοκτητών είναι η απροθυμία του σκύλου τους να είναι κοντά σε άλλους σκύλους. Δεν τον ενδιαφέρουν τα πάρκα σκύλων, δε προτιμά να παίζει με άλλους σκύλους και δεν ανέχεται να είναι πολύ ώρα ή πολύ κοντά σε άλλους. Πιθανώς το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς μου ως εκπαιδεύτρια σκύλων επικεντρώνεται στο να καταλάβουν ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων ότι δεν χρειάζεται να έχουν ένα σκύλο που θα πηγαίνει στα πάρκα σκύλων. Δεν χρειάζεται να έχουν ένα σκύλο που θα παίζει μαζί με άλλους και αυτό δεν θα τον κάνει λιγότερο ευτυχισμένο! Μερικά σκυλιά δεν αγαπούν να βρίσκονται κοντά σε άλλα σκυλιά για μεγάλες χρονικές περιόδους και δεν πειράζει!

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών μάλιστα, όταν πλέον καταλαβαίνουν πως δεν είναι ανάγκη του σκύλου να παίξει μαζί με άλλους, χαίρονται και ανακουφίζονται. Υπάρχει μια πίεση λόγω των κοινωνικών πεποιθήσεων γύρω από την έννοια του κοινωνικού ανθρώπου που μεταφέρεται στους σκύλους. Οι σκύλοι όμως δεν είναι άνθρωποι παρόλο που μπορεί αν είναι μέλη της οικογένειας μας. Εάν οι φίλοι σας πάνε όλοι μαζί με τους σκύλους τους βόλτα ή τους αφήνουν στο γειτονικό πάρκο ελεύθερους να παίξουν, δεν είναι ανάγκη να το κάνετε και εσείς, εφόσον αυτό προκαλεί ένα αχρείαστο άγχος στο σκύλο σας και κατ’ επέκταση σε εσάς.  

Γιατί ένας σκύλος δεν θέλει να αλληλοεπιδράσει με άλλους σκύλους;

Οι σκύλοι μπορεί να εκδηλώνουν απροθυμία ή αποστροφή στο να βρίσκονται γύρω από άλλους σκύλους για διάφορους λόγους, που συχνά έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες εμπειρίες, την εκπαίδευση, τα επίπεδα κοινωνικοποίησης και την εγγενή ιδιοσυγκρασία τους. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους:

  1. Έλλειψη κοινωνικοποίησης: Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι ζωτικής σημασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με άλλα σκυλιά και να κατανοούν τα σκυλίσια κοινωνικά στοιχεία. Τα σκυλιά που δεν κοινωνικοποιήθηκαν σωστά ως κουτάβια μπορεί να γίνουν φοβισμένα ή επιθετικά προς άλλα σκυλιά επειδή δεν ξέρουν πώς να αλληλεπιδράσουν σωστά.
  2. Κακές εμπειρίες: Τα σκυλιά που είχαν αρνητικές συναντήσεις με άλλα σκυλιά, τόσο κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών ζωής τους όσο και μεγαλύτερα, μπορεί να αναπτύξουν έναν διαρκή φόβο ή αντιπάθεια για άλλα σκυλιά.
  3. Ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα: Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Μερικοί είναι από τη φύση τους πιο εξωστρεφείς, ενώ άλλοι μπορεί να είναι εσωστρεφείς και να προτιμούν τη συντροφιά των ανθρώπων τους από άλλα σκυλιά.
  4. Έλλειψη εκπαίδευσης: Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένων άλλων σκύλων. Τα σκυλιά που δεν έχουν εκπαιδευτεί να συμπεριφέρονται κατάλληλα και να συνυπάρχουν αρμονικά με το περιβάλλον τους μπορεί να καταφύγουν σε επιθετικές συμπεριφορές λόγω φόβου ή αβεβαιότητας.
  5. Θέματα υγείας: Μερικές φορές, η αποστροφή ενός σκύλου να βρίσκεται κοντά σε άλλα σκυλιά μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ο πόνος, η δυσφορία ή η ασθένεια μπορεί να κάνουν έναν σκύλο πιο ευερέθιστο ή λιγότερο ανεκτικό με τους άλλους.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί σκύλοι κατέφυγαν σε επιθετικές συμπεριφορές επειδή πιέστηκαν να κάνουν κάτι το οποίο δεν ήθελαν. Ωθώντας τον σκύλο σε μια αγχωτική γι’ αυτόν κατάσταση, του αφήνουμε μόνο δύο επιλογές, να κουλουριαστεί σε μία γωνιά τρέμοντας από τον φόβο του ή να χρησιμοποιήσει τα δόντια του για να ξεφύγει από ότι τον στρεσάρει.

Προσωπικά πιστεύω πως όλοι οι σκύλοι πρέπει να μάθουν να ανέχονται άλλα σκυλιά όταν τους πλησιάζουν σε φυσιολογική απόσταση, ώστε να έχουν με τους ιδιοκτήτες τους μια άνετη και ευχάριστη βόλτα.

Κρατήστε το μυαλό τους απασχολημένο, δώστε τους αρκετή φυσική δραστηριότητα μέσα από παιχνίδια που συμμετέχετε και εσείς και αγαπήστε τους. Αυτό είναι που χρειάζονται πάνω από όλα! 

Κάντε το πρώτο βήμα στην εκπαίδευση του σκύλου σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Για λεπτομέρειες, ελέγξτε την Πολιτική Απορρήτου μας.