Loading...
Χάσκυ Σιβηρίας και Μάλαμουτ Αλάσκας, ποιες είναι οι διαφορές τους;

Χάσκυ Σιβηρίας και Μάλαμουτ Αλάσκας, ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τα Μάλαμουτ Αλάσκας και τα Χάσκυ Σιβηρίας είναι δύο φυλές που αρκετός κόσμος τείνει να συγχέει. Μπορεί η εμφάνιση τους να έχει ομοιότητες αλλά είναι δύο διαφορετικές ράτσες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για δύο φυλές ιδιαίτερα ανθεκτικές στις υπό του μηδενός θερμοκρασίες αφού εκτρέφονται για να αντέξουν το ακραίο κρύο. Οι λυκοειδείς εμφανίσεις τους μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο αξιαγάπητες, φιλικές και έξυπνες ράτσες σκύλων που λατρεύονται σε όλο τον κόσμο.

Πως ξεκίνησε η εκτροφή των Χάσκυ Σιβηρίας και των Μάλαμουτ Αλάσκας

Τα Siberian Husky είναι μια από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων στον πλανήτη. Ανατράφηκαν για πρώτη φορά από τους Chukchi, μια αρχαία νομαδική φυλή της Σιβηρίας, στις βορειοανατολικές περιοχές της σημερινής Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Chukchi χρησιμοποιούσαν τα Χάσκυ ως σκυλιά έλκηθρου για τη μεταφορά τους, αλλά θεωρούνταν επίσης ως μέλη της οικογένειας και κοιμόντουσαν με τα παιδιά της φυλής για να τα κρατήσουν ζεστά. Τα Χάσκυ της Σιβηρίας εξήχθησαν στην Αλάσκα το 1908 και όπου συνέχισαν να χρησιμοποιούνται ως σκύλοι μεταφοράς. Η φυλή όπως τη συναντάμε σήμερα έχει αλλάξει ελάχιστα από τα αρχικά Χάσκυ της φυλής Chukchi.

Το malamute της Αλάσκας είναι επίσης μια αρχαία ράτσα και ένα από τα παλαιότερα σκυλιά έλκηθρου της Αρκτικής. Η φυλή μεταφέρθηκε στην Αλάσκα πριν από χιλιάδες από τη Σιβηρία. Τα Μάλαμουτ της Αλάσκας αναπτύχθηκαν όπως τα γνωρίζουμε σήμερα από μια φυλή που ονομάζεται Mahlemuts, στη βορειοανατολική περιοχή της χερσονήσου Seward. Τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για κυνήγι, διώχνοντας τις πολικές αρκούδες αλλά και για τη μεταφορά τροφίμων και προμηθειών. Όπως τα Χάσκυ, έτσι και τα Μάλαμουτ ήταν πολύτιμα μέλη της φυλής τους και αντιμετωπίζονταν σαν οικογένεια.

Οι διαφορές στην ιδιοσυγκρασία των Χάσκυ Σιβηρίας και των Μάλαμουτ Αλάσκας

Τα Χάσκυ Σιβηρίας είναι σκυλιά μεσαίου μεγέθους και είναι γνωστά για την ανεξαρτησία τους. Είναι πολύ κοινωνικά και στοργικά και συνήθως αισθάνονται άνετα και μόνα τους. Αν και η ευφυΐα και η ικανότητά τους να μαθαίνουν είναι αξιοσημείωτη, τα Χάσκυ είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν μιας και μπορούν να βαρεθούν εύκολα. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και είναι απαραίτητο να τους παρέχεται αρκετή πνευματική διέγερση και σωματική άσκηση καθημερινά.

Τα Μάλαμουτ Αλάσκας είναι παιχνιδιάρικα, αξιαγάπητα σκυλιά με εξωστρεφείς διαθέσεις. Όπως τα Χάσκυ, είναι φιλικά με όλους και τους αρέσει να συμπεριλαμβάνονται στις οικογενειακές δραστηριότητες. Είναι εξίσου άτακτα με τα Χάσκυ κι και απολαμβάνουν να σκάβουν τρύπες ή ακόμα και να κάνουν επιδρομές στους κάδους, επομένως είναι σημαντικό να τους παρέχετε αρκετή δραστηριότητα μέσα στη μέρα.

Τα Μάλαμουτ, όπως και τα Χάσκυ χρειάζονται έναν έμπειρο και υπομονετικό ιδιοκτήτη μιας και η εκπαίδευση τους μπορεί να αποβεί δύσκολη υπόθεση. Μια καλή εκπαίδευση που θα θέσει σωστά όρια στη σχέση τους με τους ιδιοκτήτες αλλά θα παρέχει και αρκετή δραστηριότητα, θα αναδείξει την αξιολάτρευτη προσωπικότητα τους.

Τόσο τα Χάσκυ Σιβηρίας όσο και τα Μάλαμουτ Αλάσκας, χρειάζονται αρκετή φυσική δραστηριότητα και πνευματική διέγερση. Επίσης, και οι δύο φυλές δεν φημίζονται για την ικανότητα τους ως σκύλοι φύλακες, αν και το παρουσιαστικό τους παραπέμπει στους λύκους. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικά σκυλιά ακόμα και με τους ξένους.

Πόσα καλά τα πάνε τα Χάσκυ Σιβηρίας και τα Μάλαμουτ Αλάσκας σε οικογένεια;

Και οι δύο φυλές είναι υπέροχα οικογενειακά κατοικίδια και τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά. Αν μεγαλώσουν με άλλα ζώα ως κουτάβια, τόσο τα Χάσκυ όσο και τα Μάλαμουτ μπορούν επίσης να ζήσουν σε ένα νοικοκυριό με πολλά κατοικίδια ζώα όλων των μεγεθών.

Πως διαφέρουν εξωτερικά τα Χάσκυ Σιβηρίας και τα Μάλαμουτ Αλάσκας

Αν και οι δύο φυλές μοιάζουν αρκετά εξωτερικά, τα Μάλαμουτ είναι ψηλότερα και βαρύτερα από τα Χάσκυ. Τα αρσενικά Χάσκυ έχουν ύψος περίπου 53-60 cm, ενώ τα θηλυκά περίπου 50-56 cm. Αντίστοιχα, τα αρσενικά Μάλαμουτ έχουν ύψος περίπου 64 cm και τα θηλυκά 58 cm. Όσον αφορά το βάρος, τα αρσενικά Χάσκυ ζυγίζουν συνήθως 20-27 κιλά και τα θηλυκά 16-22 κιλά ενώ τα Μάλαμουτ διαφέρουν πολύ σε βάρος με τη πλειοψηφία να ζυγίζει μεταξύ 34-38 κιλά, ενώ μερικά μπορεί να είναι πάνω από 45 κιλά.

Εξωτερικά, τα Μάλαμουτ και τα Χάσκυ έχουν γούνα με χρωματισμούς στο ανοιχτό γκρι έως μαύρο αλλά και καφέ. Έχουν πολύ παχιά γούνα, θαμνώδεις ουρές και όρθια αυτιά. Τα Μάλαμουτ έχουν συνήθως καστανά μάτια και τα Χάσκυ μπορεί να έχουν καστανά ή γαλάζια ή και το ένα μάτι διαφορετικού χρώματος από το άλλο.

Τα αυτιά ενός Χάσκυ είναι μεσαίου και τριγωνικού σχήματος και κάθονται ψηλά στο κεφάλι τους. Τα αυτιά ενός Μάλαμουτ είναι παρόμοια σε σχήμα, αλλά βρίσκονται πιο μακριά στο κεφάλι. Ένα Χάσκυ έχει ένα ρύγχος που είναι μεσαίου μήκους και πλάτους και λεπταίνει ελαφρώς προς τη μύτη. Η μύτη τους μπορεί να είναι μαύρη ή ροζ που ονομάζεται και μύτη χιονιού. Το ρύγχος ενός Μάλαμουτ είναι πιο ογκώδες και έχει το ίδιο πλάτος από το πρόσωπο μέχρι την άκρη της μύτης. Η μύτη ενός Μάλαμουτ είναι συνήθως μαύρη, αν και μπορεί να έχει και ροζ μύτη χιονιού.

Πόση περιποίηση χρειάζεται η γούνα των Χάσκυ και των Μάλαμουτ;

Και τα δύο σκυλιά είναι σχεδιασμένα να αντέχουν το υπερβολικό κρύο και γι’ αυτό το σκοπό έχουν πολύ τρίχωμα. Ένα Χάσκυ έχει διπλό τρίχωμα με μεσαίου μήκους γούνα. Το επάνω μέρος είναι ίσιο και το υπόστρωμα είναι απαλό και πυκνό. Το παχύ τρίχωμα τους τα κρατά ζεστά το χειμώνα ακόμα και σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές και πέφτει με την άνοδο της θερμοκρασίας ώστε να προσαρμοστούν στις νέες καιρικές συνθήκες και όπως είναι εύλογο τείνουν να μαδάνε λιγότερο σε ψυχρότερα κλίματα. Μερικές φορές τα Χάσκυ έχουν δύο περιόδους που πέφτει το τρίχωμα τους και την περίοδο αυτή χρειάζονται καθημερινό σχολαστικό χτένισμα ενώ το υπόλοιπο διάστημα η περιποίηση τους μπορεί να γίνεται και μια φορά τη βδομάδα.

Τα Μάλαμουτ έχουν επίσης πυκνό διπλό τρίχωμα. Το επάνω μέρος είναι παχύ και χοντρό και γνωστό ως guard coat και το υπόστρωμα τους έχει πάχος δύο με τρία εκατοστά, είναι λιπαρό και μάλλινο και έχει σχεδιαστεί ώστε να τα διατηρεί ζεστά και να απωθεί την υγρασία. Η γούνα των Μάλαμουτ πέφτει δύο φορές το χρόνο και χρειάζονται και αυτά αρκετό χτένισμα.

Πόσο ενεργητικά σκυλιά είναι τα Μάλαμουτ και τα Χάσκυ;

Έχοντας εκτραφεί ως σκύλοι εργασίας, τόσο τα Χάσκυ όσο και τα Μάλαμουτ χρειάζονται αρκετή δραστηριότητα και άσκηση καθημερινά. Είναι σκυλιά υψηλής ενέργειας και θα μείνουν ευχαριστημένα με πολλή έντονη άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Θα ήταν ένας εξαιρετικός σύντροφος για πεζοπορίες, μακρινούς περιπάτους, τρεξίματα ή απλώς για να έρθει μαζί σας στις δικές σας δραστηριότητες. Να είστε προσεκτικοί τους καλοκαιρινούς μήνες – το παχύ τρίχωμα που διαθέτουν σημαίνει ότι και τα δύο σκυλιά μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν σε ζεστό καιρό, φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετό δροσερό νερό και να τους παρέχετε συχνά διαλειμματα υπό σκιά.

Πόσο εύρωστη ράτσα είναι τα Μάλαμουτ και τα Χάσκυ;

Τέλος, τόσο τα Χάσκυ όσο και τα Μάλαμουτ έχουν προσδόκιμο ζωής 12-15 χρόνια. Και οι δύο ράτσες είναι αρκετά υγιείς, αλλά μπορεί να υποφέρουν από ορισμένες παθήσεις. Οι Χάσκυ μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα στα μάτια, όπως καταρράκτη, δυστροφία του κερατοειδούς και προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς. Τα Μάλαμουτ μπορεί επίσης να υποφέρουν από καταρράκτη και είναι επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου και υποθυρεοειδισμό.

Κάντε το πρώτο βήμα στην εκπαίδευση του σκύλου σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Για λεπτομέρειες, ελέγξτε την Πολιτική Απορρήτου μας.