Loading...
4 τρόποι για την καλύτερη διαχείριση ενός σκύλου υψηλής ενέργειας

4 τρόποι για την καλύτερη διαχείριση ενός σκύλου υψηλής ενέργειας

Border Collie, Jack Russel, Belgian Malinois είναι μόνο μερικές από τις ράτσες σκύλων υψηλής ενέργειας. Είτε ήταν επιλογή σου να αποκτήσεις έναν τέτοιο σκύλο είτε σου προέκυψε, στο παρακάτω άρθρο θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση του.

Τι σημαίνει σκύλος υψηλής ενέργειας;

Με τον όρο σκύλος υψηλής ενέργειας αναφερόμαστε σε σκύλους με έντονη ζωτικότητα και πολύ σθένος. Αυτά τα σκυλιά μπορεί να είναι πολύ ενεργητικά και παιχνιδιάρικα και χρειάζονται πολύ σωματική και πνευματική διέγερση σε σύγκριση με κάποια άλλα για να είναι ευτυχισμένα και υγιή. Τα χαρακτηριστικά αυτών των σκύλων είναι:

Τα σκυλιά αυτά όταν δεν λαμβάνουν αρκετή σωματική άσκηση ή/και πνευματική διέγερση δυσκολεύονται να μείνουν ήρεμα μέσα στο σπίτι και παρουσιάζουν έντονη ανησυχία και υπερκινητικότητα. Επίσης, οι ζημίες μέσα στο σπίτι, το σκάψιμο στην αυλή και το έντονο γάβγισμα είναι ένα ακόμα συχνό φαινόμενο.

Πώς η υψηλή ενέργεια ενός σκύλου τελικά καταλήγει να είναι πρόβλημα;

Στην πραγματικότητα, η ‟κακή″ διαχείριση της ενέργειας ενός σκύλου είναι η ρίζα πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων.

Πολλοί από τους νέους πελάτες μου με εξαιρετικά υψηλή ενέργεια σκυλιά μου παραδέχονται συχνά ότι επιχείρησαν κάποιο είδος εκπαίδευσης/ διαχείρισης με τον σκύλο τους χωρίς όμως να δουν το φως στο τέλος του τούνελ και τελικά τα παράτησαν. Κάπως έτσι, ο σκύλος αφέθηκε χαλαρός να τρώει τις παλιές παντόφλες για να απασχοληθεί και να κάνει sprint μέσα στο σαλόνι. Στη συνέχεια, ο σκύλος βγήκε περισσότερο έξω στην αυλή ή το μπαλκόνι για να «κάψει ενέργεια», κάτι που οδήγησε σε παράπονα για το γάβγισμα του από τον γείτονα. Και όταν ο σκύλος βγήκε βόλτα μεταμορφώθηκε σε ένα ατίθασο δράκο που τραβάει το λουρί και γαβγίζει ότι κινείται.

Αν τα παραπάνω σας είναι κάπως οικεία, μη φοβάστε, μέσα από ένα πλάνο καλής διαχείρισης ενέργειας του και της συμπεριφοράς του στο σπίτι θα θέσετε υπό έλεγχο το αξιολάτρευτο, γούνινο τερατάκι σας. 

3+1 Tips για να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε τον υψηλής ενέργειας σκύλο σας

Άνρθωπος που τρέχει με τον σκύλο του

Tip 1: Νους και σώμα

Ο ποιο αποδοτικός τρόπος για να εκτονώσεις σωστά τον σκύλο σου είναι να απασχολήσεις τόσο το σώμα του όσο και το πνεύμα. 

Tip 2: Μάθε στο σκύλο σου να κάνει υπομονή

Σκύλος που κάθεται ήσυχος και ήρεμος

Όλα τα παραπάνω όμως δε μπορούν να λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Στην ουσία μέχρι στιγμής με όλα τα παραπάνω έχουμε καταφέρει να δομήσουμε μια υπερδραστήρια καθημερινότητα για τον υπερδραστήριο σκύλο μας. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να του μάθουμε και πως να κάνει ακριβώς το αντίθετο, να μένει ήρεμος και να τιθασεύει τα ένστικτα του. Ναι, και αυτό θέλει εξάσκηση. 

Στην προπόνηση αλόγων υπάρχει μια μέθοδος δεσίματος ενός αλόγου σε αυτό που ονομάζεται στύλος υπομονής. Απλώς μαθαίνουν την ικανότητα να μην κάνουν τίποτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στερεωμένα σε ένα κοντάρι βυθισμένο στο έδαφος. Στην εκπαίδευση σκύλων, ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να είναι υπομονετικός και χαλαρός ενώ βρίσκεται στο λουρί. ΕΣΥ μπορείς να είσαι ο στύλος της υπομονής. Αν μπορεί να γίνει με ζώο εκατοντάδων κιλών, σίγουρα μπορούμε να μάθουμε και σε ένα σκύλο να περιμένει. Μην κάνεις τίποτα, μην πας πουθενά και απλά ξέχασε ότι έχεις ένα σκύλο στην άκρη του λουριού σου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη χρήση ενός crate εφόσον έχεις όμως αφιερώσει χρόνο στο να το μάθεις στον σκύλο σου.

Tip 3: Δημιουργήστε τη δική σας ρουτίνα

Η επανάληψη είναι το παν στην εκπαίδευση. Διαλέξτε μερικές δραστηριότητες που ταιριάζουν σε εσάς και τον σκύλο σας και συνδυάστε τις με ασκήσεις ηρεμίας και υπομονής καθημερινά. Να έχετε στο νου σας πως ειδικά με ένα σκύλο υψηλής ενέργειας μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένα καλό παιχνίδι fetch μαζί του ώστε να τον βοηθήσετε να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό όταν θα του ζητηθεί. Τέλος, μην περιμένετε να κάνετε την προπόνηση σας για όταν θα έρθει η ώρα για το ραντεβού σας με τον κτηνίατρο ή όταν περιμένετε κόσμο στο σπίτι. Εξασκηθείτε ώστε να είστε και οι δύο έτοιμοι για όταν σας χρειαστούν αυτές οι δεξιότητες!

Tip 4: Απασχόληση μέσα στο σπίτι

Για τις ώρες που είστε μέσα στο σπίτι, καλό είναι να επενδύσετε σε διάφορα μασητικά παιχνίδια διαρκείας όπως τα κέρατα από ελάφι και τα γεμιστά Kong. Είναι χρήσιμο να κρατήσετε απασχολημένο το σκύλο μέσα στο σπίτι μέσα από ήρεμες δραστηριότητες, μείνετε μακριά από έντονα παιχνίδια όπως το fetch. Ο καλύτερος τόπος και χρόνος γι’ αυτά τα παιχνίδια είναι έξω κατά τη διάρκεια τις βόλτας σας.

Εφαρμόστε λοιπόν μια στρατηγική με στόχο την εκτόνωση του σκύλου σας προκαταβολικά. Φτιάξτε ένα πλάνο και μείνετε πιστοί σε αυτό για σίγουρα δυο εβδομάδες. Τα πάντα γύρω από την εκπαίδευση ενός σκύλου απαιτούν χρόνο, επιμονή, υπομονή και κατανόηση.

Κάντε το πρώτο βήμα στην εκπαίδευση του σκύλου σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Για λεπτομέρειες, ελέγξτε την Πολιτική Απορρήτου μας.